Pestki słonecznika. Jaka jest wartość odżywcza tego specjału?

Słoneczniki to bardzo pożyteczna i zwyczajna w Polsce roślina, często spotykana w przydomowych ogródkach. Jedną z cennych “zalet” słoneczników są ich nasiona. Małe pestki słonecznika są usunięte z łupiny i mają jasnokremowy kolor. Na jakie cechy słonecznika powinniśmy zwrócić uwagę? Dlaczego wartość odżywcza nasion jest tak ważna? Jakie właściwości zdrowotne słonecznika są szczególnie interesujące?

Jaka jest wartość odżywcza pestek słonecznika?

Okazuje się, że właściwości ziaren słonecznika naprawdę nas zaskakują. Nasiona te są nie tylko bardzo smaczne, ale również tworzą źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne w naszej diecie. Ziarna słonecznika zawierają kwasy tłuszczowe omega-6. Kolejną właściwością nasion słonecznika, na którą należy zwrócić uwagę, jest obecność witaminy E. Witamina ta działa jako przeciwutleniacz. Witamina ta działa jako przeciwutleniacz i ma ogromny wpływ na kondycję skóry.

Jakie inne korzyści żywieniowe z pestek słonecznika?

Mają one również wiele innych ciekawych właściwości. Wysoki poziom tiaminy (witamina B1) i niacyny (witamina B3). Ponadto, zawierają fosfor, który ma istotny wpływ na zdrowie zębów i kości oraz potas, makroelement ważny dla ciśnienia krwi. Dlatego wartość odżywcza nasion słonecznika jest naprawdę imponująca. Należy dodać, że pestki słonecznika zawierają również magnez, który jest ważny dla funkcjonowania układu nerwowego.

Pestki słonecznika. Co można z nimi zrobić?

Znamy już wartości odżywcze ziaren słonecznika. Przyjrzyjmy się teraz, jak możesz wykorzystać te nasiona w swojej diecie. Ziarna słonecznika występują w twardej, szarej łupinie, którą należy obrać przed spożyciem. Łuskane ziarna słonecznika to świetna przekąska. Są one dostępne w sklepach w różnych rozmiarach opakowań i mogą być łatwo transportowane do podróży, szkoły lub uczelni. W sklepach dostępne są naturalne ziarna słonecznika i ziarna solone. Są zdrową przekąską, składnikiem musli, mają działanie detoksykujące, uodparniające, chrupiące i jak już wspomniano męskie.

Ciekawe specjały z pestkami słonecznika

Istnieje całe mnóstwo przepisów, w których wykorzystuje się łuskane ziarna słonecznika. Na ich podstawie można wykonać pyszne sosy kanapkowe o bardzo zróżnicowanych składach. Jest to również źródło cennych dla nas wartości odżywczych. Pestki te można dodawać do domowych krakersów lub posypywać nimi kanapki. Łuskane ziarna słonecznika mogą także wzbogacić smak kremowych zup w zachwycający sposób.